Asperges telen

Asperge de koningin onder de groenten


Asperge wit, groen of toch paars?

Asperge kun je op bijna alle grond telen. Sommige grond is meer geschikt voor groene of paarse asperge. Maar ook heel veel grond is geschikt voor witte asperge. Belangrijk is dat de aspergeplanten niet met de wortelen in het water staan. Zeker in de winterdag. Een lagere grondwaterstand is dan ook zeer welkom. Is uw grond misschien te laag? Dan zou u kunnen overwegen om de grond op bedden op te hogen. De aspergeplant staat graag op een zonnig stukje grond. Voor witte asperge is het beste dat de opgehoogde grond zandgrond is en niet een zware klei. Groene of paarse asperge kan prima in een kleigrond staan. Tip doe er een laag speelzand op van ca 5 cm. Zo drukt de asperge zich er beter door heen. Zeker als het zeer droog is.

 

Witte asperge

Voor witte asperge graaft u een sleuf van 2 schoppen breed (ca 45 a 50 cm) en 1 schep diep (25 cm). Spit in de sleuf ook nog een keer om en voeg de aspergemest toe in deze laag. Asperge heeft ook nog graag een extra gift kalk (dolokal).

 

 

Per meter bed lengte heeft u 5 planten nodig. Dit is voor 1 of enkele rijen geen probleem. Voor Herkolim plant men zelfs 6 planten per meter rij. De rijen staan ca 180 cm uit elkaar. Als u bij de planten naar de plantknop kijkt ziet u dat deze langwerpig is. Aan 1 kant ziet u vaak al een uitlopend knopje. Deze richting groeit de plant op aan. De planten worden langwerpig met de rij geplant (het liefst met het uitlopend knopje allemaal de gelijke kant op. Spreid de wortelen van de plant naar links en rechts, zoals op onderstaande foto. Onder de plant maakt u een hoopje zand, zo blijft de plant beter liggen. Eventueel steekt u bij iedere plant een bamboe stokje zo kan u straks zien waar de plant opkomt als de sleuf dicht is. U kan er ook voor kiezen om de sleuf voor de helft te vullen met grond en deze later aan te vullen. Het voordeel is hier bij dat u minder hoeft te wieden. Het nadeel is indien het een droog voorjaar is dat u hierdoor droogteschade kan krijgen aan de plant. NA HET PLANTEN GEEN RUG MAKEN. TIP meld u aan voor de nieuwsbrief (GRATIS) dan krijgt u een bericht van ons als het loof verwijderd moet worden en wanneer de rug gemaakt moet worden. Is het voorjaar (te) droog, geef dan enkele keren wat water. Niet in overvloed zodat het blank komt te staan. Aan te bevelen rassen Herkolim en Cumilus. Vergeet niet om een aspergesteekmes er bij te bestellen.

 

 

Groene of paarse asperge

Voor groene of paarse asperge graaft u een sleuf van 2 schoppen breed (ca 45 a 50 cm/ 90 cm dubbele rij) en ca diep 15 a 20cm. Per meter bed heeft u 5 planten nodig en de rijen kunnen op 80 cm breed staan of eventueel 2 rijen dicht naast elkaar op ca 45 van elkaar. Voor groene asperge kan ik u het ras Xenolim van harte aanbevelen. Groen is prima om te koken of te wokken, paarse asperge kan u wokken of gebruiken als rauwkost tussen de salade. Groene en paarse asperge is zoetig van smaak. Door te koken wordt hij grotendeels groen. Voor verdere plantaanwijzing verwijs ik u naar de beschrijving van de witte asperge.

 

Bemesting

Voor bemesting kan u in onze webwinkel speciale meststoffen vinden. Gewone speciaalmeststof kunstmest in 1 en 2,5 kg verpakking. Ook hebben wij een speciaalmeststof bio deze is met extra toegevoegd lavameel voor de sporenelementen. De bemesting is altijd met het planten en na de oogst eind mei of in juni. Vergeet deze niet te bestellen.

 

Aspergekever en of rupsen

Kijk eens op tijd naar je asperge. Ziet u beestjes de aspergekever,aspergehaantje of rupsen. Doe dan een bestrijding voor dierlijke parasieten. Bij de boerenbond kan u Pyrethrum kopen, die is een middel wat gewonnen wordt uit planten. Dit middel is zeer effectief voor de bestrijding van dierlijke parasieten. Zie hier foto van rupsen. De aspergekever en of het aspergehaantje is oranje rood van kleur. Deze diertjes moeten echt bestreden worden. De eitjes worden in de stengel gelegd en daar komen worpjes uit. Deze kunnen de aspergewortel aantasten, zelfs zo erg dat deze kan afsterven.

 

 

Aspergebed, Aspergeloof en afsnijden

Het loof dient u gewoon het eerste jaar laten te groeien (wit, groen en paars) Voor witte asperge mag deze mondjesmaat opgehoogd worden max 10 cm. In December mag het loof aan de grond worden afgeknipt. Bij zware witte planten mag u dan pas ook het bed maken. U mag nog ca 20 cm grond ophogen. De hoogte van de plant tot bovenkant bed is dan ca 45cm. Voor groene en ook paarse asperge hoeft geen rug gemaakt te worden. Van belang is dat bij kleigrond de bovenste 5 cm afgestrooid wordt met zandgrond. Kan u deze niet verkrijgen adviseer ik u speelzand aan voor in de speelbak. Van zware planten mag het volgend jaar 2 a 3 weken geoogst worden het jaar daarna 6 weken (max) Bij de lichtere planten moet u nog 1 jaar extra wachten en mag u deze 5 weken steken de jaren daarna mag u deze ook 6 weken steken. Na de oogsttijd eind mei of in juni het bed voor de helft afvlakken (uit elkaar doen) Groene en paarse asperge hoeven niet opgehoogd te worden. Ca half december mag het loof er af gesneden worden. En mag het bed voor de witte asperge weer gemaakt worden. Geen bemesting!

 

Aspergefolie

De zwart/witte aspergefolie wordt alleen gebruikt voor witte asperge. Met namen voor de oogst. Als u in het voorjaar mag oogsten, dan kan u de aspergefolie al in december op het bed doen. Dit is niet direct voor de warmte maar om het bed droger te houden. Zo is deze in het voorjaar eerder warm. Het zwart naar boven bij temperaturen beneden de 23 graden Celcius. Wit naar boven bij temperaturen boven de 23 graden. Als het te warm wordt komt de asperge zeker in het begin te snel. Ook is de kans op holle asperge groter als de groei te fors is.

 

Meer weten en informatie?

Heeft u informatie nodig? Schroom u niet om informatie te vragen. Bij elke bestelling doen wij ook een beschrijving. Bewaar uw bestelling op de pc en bewaar de pakbon met bestelnummer. Kwekerij Verhaag meer dan 60 jaar ervaring. De levering van planten start ca half maart. Heeft u pas in maart besteld dan is het mogelijk dat de planten eind maart komen. Wij doen ons best om te zorgen dat de planten zo spoedig als mogelijk bij u komen. Met vragen over uw bestelling, hou uw ordernummer bij de hand. Met vriendelijke groet Huub Verhaag

Alles over asperges kweken bij Huubs asperge kwekerij


 

© 2013 - 2024 Aspergeplantjes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel