Ieder jaar start op de tweede donderdag van april officieel het aspergeseizoen. Tot eind juni is het witte goud dan weer overal te koop. Toch komen ieder jaar weer dezelfde vragen terug, zijn asperges gezond? Wat zijn de voordelen van asperges? En natuurlijk wat een asperge nou eigenlijk zijn! Laten we beginnen met antwoord op deze laatste vraag.

Wat is een asperge?

Een asperge wordt geproduceerd door een struikachtige plant uit de leliefamilie, die jaarlijks scheuten vormt vanuit houtachtige wortelstokken. Deze scheuten, de asperges, groeien onder de grond.

De vorm van een asperge!

Goed voor vorm, goed voor vormen! Asperges zitten boordevol voedingsvoordelen. Het concentreert een aantal vitamines (A, B9, C, K) en mineralen (kalium, koper, fosfor) die allemaal bijdragen en essentieel blijken voor het verbeteren van de conditie in het voorjaar. De is asperge is zeer caloriearm, rijk aan vezels, aminozuren, diureticum, en tal van andere voedingshulpstoffen. Asperges helpen dankzij de hoge concentratie aan bioactieve stoffen ook om de vorm te behouden.

Geschiedenis van de asperge

Sinds de oudheid worden asperges als medicinale plant gebruikt. Het gebruik ervan werd aanbevolen door de beroemde Griekse arts Hippocrates (460 v.Chr.) en door Dioscurides (1e eeuw), die de diuretische, laxerende en “anti-obesitas” eigenschappen beschreef. Tijdens de Middeleeuwen waren de symptomen zeer divers, waaronder kiespijn, hart- en vaatziekten, longziekten, reuma, aambeien, hoest en insectenbeten... Tegenwoordig kunnen we ervan uitgaan dat de asperge een van de gezondste groenten op onze planeet is, gezien het aantal van de bioactieve bestanddelen.

Goed voor spiermassa

Met 20 kcal per 100 gram bevatten asperges vooral heel weinig calorieën en bestaat de helft van de calorieën uit eiwitten, waardoor het een lichte voeding is die zeer geschikt is voor het dieet van atleten en iedereen die droge spiermassa wil ontwikkelen. serveer het zo duidelijk mogelijk. Vervang de mayonaise en dressing door soja-, yoghurt- of tomatensaus. En met zeevruchten (jacobsschelpen, garnalen, witte vis) en andere lentegroenten (radijs, uien, wortelen of vroege rapen) zullen lichte huwelijken gelukkig zijn.

Goed voor de platte buik en een eetlustremmer

Met 1,5 g vezels per 100 g en 92% water verbeteren asperges op milde wijze de darmtransit, zonder de slijmvliezen aan te tasten. Het combineert eigenlijk twee soorten vezels met drainerende functies: in de zachte punt oplosbare vezels (pectine en slijm) en in de stengel onoplosbare vezels (cellulose) om iets langer te kunnen kauwen. Een perfecte balans voor de darmen en garantie voor een platte buik! Tegelijkertijd werken slijmstoffen, plantaardige koolhydraten die opzwellen bij contact met water, als een eetlustremmer: als ze aan het begin van een maaltijd worden gegeten, reguleren asperges de eetlust.

Gezond voor het lichaam: Overtollig water en gifstoffen afvoeren

Het diuretische effect van asperges heeft de neiging om de urine te parfumeren voor een goede reden: om overtollig water dat in het lichaam is opgeslagen, evenals gifstoffen, te verwijderen. De aanwezigheid van asparagine (een aminozuur) en de hoge natrium/kaliumverhouding zorgen ervoor dat de nieren kunnen werken en overtollig zout in de weefsels kunnen verwijderen. In grote hoeveelheden kunnen asperges zelfs urinestenen op natuurlijke wijze elimineren.

Andere voordelen

  • Asperges bevatten een hoog gehalte aan antioxidanten (flavonoïden, fenolzuren, bètacaroteen, luteïne, glutathion, saponinen), waarvan bekend is dat ze vechten tegen celveroudering en de hart- en vaatziekten en kankers die daaruit voortvloeien.
  • Het hoge vitamine B9-gehalte wordt vooral aanbevolen voor zwangere vrouwen , omdat foliumzuur noodzakelijk is voor de vorming van het embryo. Het helpt ook bij het bestrijden van hart- en vaatziekten.
  • De inuline die het bevat is een prebioticum dat zorgt voor het evenwicht van de darmflora door de strijd tegen slechte bacteriën.
  • Ten slotte zijn de lustopwekkende eigenschappen al eeuwen bekend: fyto-oestrogenen bevorderen de productie van testosteron, om nog maar te zwijgen van de suggestieve vorm ervan…


Wist je dat je zelf asperges kunt kweken?

Bekijk ons assortiment met asperge planten en kies de asperge plant waar bij jou het water de mond loopt en start met zelf asperges kweken!

© 2013 - 2024 Aspergeplantjes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel