De asperge voor diner of een soepje, het is een gerecht dat zeer gewaardeerd wordt door fijnproevers. Wild of gecultiveerd, asperges zijn een van de favoriete voorjaarsgroenten van Nederlanders. Ontdek wat je moet weten over het zelf kweken van asperges in de moestuin.
Waar gaan we het over hebben?
- De kenmerken van asperges
- Oorsprong en bijzonderheden van asperges
- Asperges planten en zaaien
- Verzorging van asperges
- Asperges oogsten
- Aspergeziekten en plagen
- Permacultuur en associatie van asperges met de moestuin
De kenmerken van een asperge
Ga je aan de slag met asperges kweken in je eigen moestuin, dan is het wel zo handig om de kenmerken van de asperge te weten voordat je verder gaat met het aanplanten. Er is overigens vrijwel geen verschil tussen groene asperges kweken of witte asperges kweken.
- Soort: groenteplant
- Hoogte: tot 1.5 meter
- Bloemkleur: geel
- Standplaats: zonnig
- Grondsoort: zandig
- Gebladerte: bladverliezend
- Ziekten en plagen: roest, botrytis, fusariumverwelking
- Soorten: Witte asperges, Paarse asperges, Groene asperges, Wilde asperges
Oorsprong en bijzonderheden van asperges
Asperges zijn een groenteplant die behoort tot de familie Liliaceae. Het gaf zijn naam aan de eetbare scheuten van de wortelstokken die we consumeren. Het fijne, vertakte blad draagt rode bessen die de zaden bevatten en kleine gele bloemen geven.
Als het al bekend was bij de Romeinen en sinds de 15e eeuw in Frankrijk wordt verbouwd, vindt het zijn oorsprong in Midden-Europa, Centraal-Azië en zelfs Noord-Afrika . Vroeg of laat, afhankelijk van de variëteit, is asperge een groente die altijd vanaf de eerste lentedagen gegeten wordt. De smaak van asperges hangt in essentie af van de grondsoort waarin de groente wordt geteeld.
Asperges vormen bosjes die tussen de maanden mei en augustus versierd zijn met gele bloemen, gevolgd door kleine rode bessen aan de vrouwelijke planten.
Er zijn drie soorten gekweekte asperges: witte asperges, paarse asperges en groene asperges .
Wat betreft wilde asperges , die zeer diuretisch zijn, deze bevatten giftige zwarte bessen ! Maar de jonge scheuten zijn eetbaar.
Asperges planten en zaaien
Het kweken van asperges vereist grondvoorbereiding, idealiter met mest. We kiezen zandgrond waarin we sleuven van 25 centimeter graven, met een onderlinge afstand van één meter.
De asperge planten dienen ongeveer 50 centimeter uit elkaar geplaatst te worden . De maand maart is het meest gunstig, maar planten kan tussen 15 februari en 15 april.
Asperges geven de voorkeur aan een zonnige ligging om goed te groeien, maar verdragen halfschaduwrijke locaties goed. Geef indien mogelijk de voorkeur aan een noordwestelijke oriëntatie. De plant kan namelijk tot 1m50 hoog worden en de rest van de moestuin schaduw geven.
Verzorging van asperges
Aspergeplanten hebben, afhankelijk van het ras, een levensduur van 8 tot 15 jaar. Gedurende de eerste drie jaar moet u regelmatig rond de planten schoffelen en hoepelen om onkruid te verwijderen. Breekbare takken moeten aan palen worden vastgemaakt.
Regelmatig water geven is noodzakelijk, ook al is asperge een groenteplant die goed tegen droogte kan.
Het snoeien gebeurt in het najaar , de gedroogde bovengrondse delen van de witte asperges moeten vervolgens met een snoeischaar worden afgesneden, ongeveer tien centimeter van de grond. Om elk risico op besmetting te voorkomen en kevernimfen te elimineren, moet het puin worden verbrand.
Na de herfstschoonmaak moet er compost rijk aan organische stof aan de basis van de asperges worden toegevoegd. Installeer ook mulch om de grond vers te houden.
Asperges oogsten
Na het planten moet je geduld hebben, aangezien de aspergeoogst pas na drie jaar plaatsvindt , gedurende een maand, traditioneel tot midzomer. Daarna kan het jaarlijks, gedurende ongeveer acht jaar, worden gedaan. Opgemerkt moet worden dat asperges moeilijk bestand zijn tegen temperaturen onder de 5°C.
Aspergeziekten en plagen
Fusariumverwelking, grijze schimmel en aspergeroest zijn de meest voorkomende ziekten veroorzaakt door schimmels. Ze kunnen zowel het blad als de klauwen (wortels) bereiken.
Aspergeplanten kunnen ook worden aangevallen door verschillende plagen:
De aspergekever: deze kleine kever voedt zich met goed ontwikkelde asperges.
De aspergevlieg: de larven graven gangen in de aspergescheuten.
Asperges in de moestuin
1. Locatie en andere planten
Strategische plaatsing: Plant uw asperges in een zonnige, goed doorlatende ruimte, omdat ze de voorkeur geven aan deze omstandigheden. Dit kan helpen de groei te maximaliseren en tegelijkertijd de ziekterisico's te minimaliseren.
Gunstige gezelschapsplanten: Bepaalde gezelschapsplanten kunnen asperges helpen beschermen tegen ongedierte en de biodiversiteit verbeteren. Tomaten en Oost-Indische kers kunnen bijvoorbeeld bladluizen afstoten, terwijl goudsbloemen nematoden kunnen afschrikken.
Andere nuttige metgezellen: Asperges kunnen ook worden gecombineerd met aromatische kruiden zoals bieslook en peterselie, die bestuivers aantrekken en ongedierte afstoten. Bloemen zoals borage en zonnebloemen trekken nuttige insecten aan.
2. Gewasrotatie
Rotatieplanning: Asperges zijn een meerjarig gewas dat meerdere jaren blijft staan. Het is belangrijk om een vruchtwisseling in uw moestuin te plannen om uitputting van de bodem en ziekteproblemen te voorkomen. Plan elke 10 tot 15 jaar een andere locatie voor uw asperges.
3. Mulchen
Gebruik van organische mulch: Gebruik organische mulch rond uw aspergeplanten om het bodemvocht op peil te houden, de groei van onkruid te verminderen en de biodiversiteit van de bodem te verbeteren. Materialen als stro, dode bladeren of goed verteerde compost zijn goede opties.
4. Bodemonderhoud
Bodemverbetering: Breng regelmatig een laagje compost aan om de bodem te verrijken met organische stof en voedingsstoffen. Dit bevordert de gunstige biodiversiteit in de bodem en voorziet de asperges van de voedingsstoffen die zij nodig hebben.
5. Vermijd chemicaliën
Gebruik van natuurlijke alternatieven: Vermijd, in overeenstemming met de principes van permacultuur, het gebruik van chemische pesticiden. Kies voor biologische bestrijdingsmethoden, zoals het planten van gezelschapsplanten die ongedierte afstoten of het introduceren van natuurlijke vijanden. Natuurlijk hebben de meeste tuinierders liever een makkelijke oplossing, kies daarvoor ons 100% biologisch afbreekbaar middel van Duoflor.